De Porsches van Karl-Friedrich Scheufele

Het 61-jarige hoofd van Chopard put kracht uit zijn familie en zijn hobby: "Wanneer ik in mijn Porsches rijd, denk ik aan niets anders; en door dat te doen, kom ik tot rust”.

Voor Karl-Friedrich Scheufele zijn er twee soorten sieraden: de een vertelt de tijd en de andere vliegt voorbij. Het hoofd van de Zwitserse horlogemaker Chopard vindt het leuk om te sleutelen aan Porsche-juwelen, of het nu voor de Mille Miglia is of voor een gewone zondag.

Er staat een tractor geparkeerd buiten de bakker van een klein dorpje in het Zwitserse kanton Vaud. Klein, felrood, ouderwets schattig. Het is een Porsche Diesel Junior, modeljaar 1958. En het wordt binnenkort aangedreven door een man die zijn eigen glamour brengt.

In met de hand genaaide schoenen klimt Karl-Friedrich Scheufele op de eencilinder met een zak met broodjes in zijn hand. Hij is op zijn zondagse rit. Hij doorloopt de startprocedure voor de Porsche-tractor met een ervaren hand: draai het gaspedaal tegen de klok in richting volgas, druk de contactsleutel, houd de trekknop halverwege naar buiten een paar seconden om voor te verwarmen en trek het dan helemaal naar buiten. Nu begint de starter te slingeren en kort daarna draait de diesel op eigen kracht. Laat de handrem los, zet hem in de eerste versnelling. En off we go.

Karl-Friedrich Scheufele waardeert de archaïsche charme van een enkele cilinder. Hij geniet van elke minuut van de rit. Elke ontsteking is een feest, elke draai om de bocht is een zegen. Een smal landweggetje, omzoomd door schaduwrijke berken en grazende koeien, brengt hem naar zijn familiestreek aan de oevers van het meer van Genève.

Haute horologie

Chopard is een van de laatste door familie gerunde horlogemakers wereldwijd, geleid door Caroline en Karl-Friedrich Scheufele. Karl-Friedrich is verantwoordelijk voor de sporthorloges van de herencollectie sinds de jaren 1980 en voor de Chopard Manufacture sinds de jaren 1990.Het bedrijf Chopard heeft meer dan tweeduizend mensen in dienst in meer dan veertig ambachtelijke beroepen. 

Karl-Friedrich Scheufele is een nostalgische ziel

"Mechanische uurwerken, zoals klassieke auto's, wekken een bijzondere fascinatie op, omdat je ze kunt grijpen en in de beste gevallen ze zelf kunt repareren.” zegt Karl-Friedrich Scheufele.

Scheufele is een nostalgische ziel. Een blik op zijn garage, een voormalige abdij aan de overkant van de weg van het huis, maakt dat duidelijk. Hij drijft Junior naar binnen alsof hij een museum binnenstapt. Een wijnrode Porsche 356 Speedster 1600, modeljaar 1954, staat daar geparkeerd.

Daarnaast, ook rood maar met een tikje geler in de verf, is een 1963 Porsche 356 B Carrera 2.

Een zilveren 1973 Porsche 911 T 2.4 zorgt voor een beetje contrast met het rood. 

De gele Porsche 911 Carrera RS 2.7 uit 1974 straalt kracht uit en overschaduwt bijna twee latere modellen: een zilvergrijze 996 Turbo (gebouwd in 1997) en een houtskoolgrijze 911 R uit 2016. 

Vanaf zijn kindertijd was Karl-Friedrich Scheufele gefascineerd door auto's, vooral Porsches. Zijn eerste auto was een felgele Volkswagen Beetle convertible. Hij reed ermee tot de dag waarop hij zich een Porsche 911 kon veroorloven. Er zat niets tussenin.

Porsche en Chopard

Scheufele bracht zijn persoonlijke passie in zijn zakenleven. Chopard is sinds 2014 partner en officiële tijdwaarnemer van Porsche Motorsports en sinds 1988 sponsor van de Mille Miglia.

Sindsdien heeft Chopard het bijpassende uurwerk uitgebracht voor het legendarische concours door het noorden van Italië. Scheufele heeft de duizenden kilometers van Brescia naar Rome en achtentwintig keer teruggereden, meestal vergezeld door zijn goede vriend en racelegende Jacky Ickx.

Waarde is niet hetzelfde als prijs

Wat Scheufele het meest waardeert: authenticiteit. De auto's die hij aan zijn collectie toevoegt, moeten niet perfect worden hersteld. Hij houdt van het proces, het werk en het zorgvuldig restaureren van een object totdat het zijn oorspronkelijke staat heeft teruggekregen. Hij heeft nog nooit één van zijn auto's verkocht.

Bron: Christophorus

Abonneer u op onze Porsche Newsletter